Benvinguda

Benvinguts/des al blog de defensa del patrimoni natural i ecològic de la Serralada de Marina i de promoció de l'agricultura ecològica, dels horts urbans i de les xarxes de consum ecològic del Barcelonès Nord, Tiana i Montgat

divendres, 12 d’abril del 2013

VII jornades ecologistes de patrimoni natural de la Serralada de Marina

Portada del díptic de presentació d'aquestes VII jornades 
 la tardor de l’any passat, Els Verds de Badalona vam participar a la campanya de la Plataforma de Defensa de la Serra de Marina de Santa Coloma de Gramenet contra el projecte de Red Eléctrica Española (REE) d’equipar una línia de Molt Alta Tensió (MAT) a la serralada de Marina. Les raons del perquè diem La MAT ni aquí ni enlloc!es van poder escoltar a la taula rodona de les VI jornades ecologistes . Tots els ponents van coincidir en que calia recuperar l’esperit unitari i reivindicatiu  de la campanya Sant Jeroni Parc Públic per aturar la MAT i en favor de les energies renovables. I una de les conclusions d’aquelles jornades va ser precisament dedicar les d’enguany a la MAT i a les renovables.

Torre d'alta tensió sota l'ermita de Sant Climent de
Badalona ocupada el  dia 11 de novembre de 2012


Efectivament, les infraestructures de transport elèctric d’alta tensió que solquen la serralada perjudiquen greument aquest medi natural de diferents maneres. La més evident és un impacte paisatgístic molt sever. Caldria eliminar-ho, o si més no reduir-ho dràsticament. No té cap sentit que hi hagi multiplicitat de línies, quan l’únic operador de la xarxa és la REE. Els incendis forestals i l’obligatorietat de fer estassades de brolles i boscos per reduir precisament el risc d’incendis, són perjudicis ecològics prou evidents. En tercer lloc trobem la mortalitat de la fauna en cas d’incendis i, molt especialment, la mortalitat de l’avifauna per col·lisió ó electrocució, en entrar en contacte amb els cables elèctrics. I l’afectació dels camps electromagnètics a la salut de les persones és especialment severa ja que poden induir malalties tan greus com el càncer o la leucèmia entre les poblacions veïnes a les línies d’alta tensió. 

Estació de tansformació de la MAT en construcció
a Bescanò (Girona)
D’entrada, a qui beneficia la MAT? Clarament, al oligopoli nuclear, és a dir, a la patronal de les cinc grans elèctriques espanyoles: Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, E.ON Espanyola i HC Energia. La mà negra de l’oligopoli nuclear està darrera de la supressió de les primes a les renovables i del bloqueig de la directiva europea per incentivar l’autoconsum.

Una de les torres d'alta tensió al terme de
Santa Coloma  de Gramenet que REE vol
reconvertir en Molt Alta Tensió (MAT)

Tanmateix, des de l’octubre del 2012 fins al març del 2013, les energies renovables (eòlica, hidràulica i solar) han cobert més de la meitat de la demanda amb un 51,1%, assolint d’aquesta manera una fita històrica, situant-se com la primera font de generació per davant de les nuclears i les tèrmiques no renovables de combustibles fòssils (carbó, gas i fuel). Amb un 26,6%,  la eòlica ha estat la primera font de generació front al 21,1% de la nuclear. 


Segons la Fundació Renovable: “L’eòlica abarateix la llum i gràcies al increment de la generació renovable, la propera factura de la llum baixarà una mitja del 6,6%, amb un estalvi previst de 29,35 € per a 22 milions de consumidors domèstics acollits a la Tarifa d’Últim Recurs (TUR). Mentrestant els combustibles fòssils incrementen sempre els costos regulats.”

Cartell de la conferència inaugural

La MAT és un projecte antidemocràtic del lobby nuclear. Les implicacions polítiques, socials, ambientals i econòmiques d’aquest projecte són molt negatives, i van més enllà del marc estricte del seu traçat pel parc natural de la serralada de Marina. Volem esbrinar quines són aquestes implicacions i treure’n l’aigua clara del garbuix empresarial i administratiu del model energètic espanyol. Un model dependent de les importacions de combustibles fòssils i fonamentat en tecnologies obsoletes, cares i contaminants. Som conscients de que no serà fàcil assolir aquest objectiu, però també pensem que avançar cap a un nou model energètic 100% renovable dependrà en gran mesura de l’educació de la ciutadania i de la voluntat de tots i totes en l’adopció d’un nou paradigma social de producció i consum energèticament sostenible.   


  D’altra banda, és una doble satisfacció poder encetar el debat d’aquestes VII Jornades de Patrimoni Natural de la Serralada de Marina amb la conferència, “Transició energètica del segle XXI”, a càrrec dels enginyers Carles Riba i Ramon Sansdel Col·lectiu per un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMESS), i de gaudir de la col·laboració del Casal d’Amistat amb Cuba de Badalona amb una segona conferència: Qué son les renovables? a càrrec de José Jiménez, professor d’energia. Valorem molt positivament aquesta col·laboració, més tenint en compte la seva experiència en la solidaritat internacional, promovent projectes d’energies renovables a Cuba. I tot això, a més de la col·laboració sistemàtica que sempre ens ha ofert  l’Associació de Veïns del Centre des de les I jornades ecologistes.  Amb una visita a la fàbrica de plaques solars, Helios Energy Europe, S.L. de Badalona, i l’excursió a peu pla per la riera de Pomar fins a la font de Can Ruti, donarem per acabada aquesta primera part de les VII jornades d’enguany. Les reprendrem a la tardor.

Les tres xemeneies de la tèrmica del Besòs retallant
l'skyline del litoral  badaloní i adrianenc 

Per acabar, donem les gràcies als ponents, al Consorci del Parc de la Serralada de Marina, al Centre Cívic de Can Pepus, alCasal d’Amistat amb Cuba de Badalona, a l’Associació de Veïns del Centre de Badalona, i a l’empresa Helios Energy Europe, S.L. per fer possible la realització d’aquestes VII Jornades de Patrimoni Natural de la Serralada de Marina 

No t’ho perdis!  Estàs convidat/da!

La MAT ni aquí ni enlloc! 100% renovables!
VII jornades ecologistes de patrimoni natural de la Serralada de Marina

         Programa de primavera:
          
           Conferència inaugural:
         Transició energètica del segle XXI
  Carles Riba i Ramon Sans 
Col·lectiu per un nou Model Energètic i Social Sostenible (CMESS)
Benvinguda: Josep Soler,  President Associació de Veïns del Centre
Presenta: Francesc Alfambra, Els Verds de Badalona
Associació de Veïns del Centre de Badalona
C/ Magatzem 37
Dimarts 16 d’abril 19:30 h.

Segona conferència:
Qué són les energies renovables?
José Jiménez, Professor d’energia
Benvinguda:Ana Ruiz, Presidenta del Casal d’Amistat amb Cuba de Badalona
Presenta:  Francesc Alfambra, Els Verds de Badalona
Centre Cívic Can Pepus,  Av Francesc Macià 104
Dimecres 24 d’abril  19:30 h.


Visita a la fàbrica de plaques solars de Badalona
HELIOS ENERGY EUROPE, S.L. (HELIENE)
Pça Xarol, 13-15 (polígon de les Guixeres)
Dijous 25 d’abril 17h.

Excursió:
A peu pla per la riera de Pomar fins a la font de can Ruti
Diumenge 28 d’abril.  10h. Iglesia de Pomar (de 10 a 13h.)

Inscripcions:
elsverdsbdn@gmail.com
Més informació:
tel. 636 245 658



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada